Baba fürdetés

Hónapokig készülünk, várjuk. Rendezgetjük a babaszobát, vasalgatjuk a kisruhácskákat és számoljuk visszafelé a napokat a szülésig.

Manapság egyre több lehetőségünk van várandósként a szülésre felkészülni, egyre könnyebb tájékozódni a nagy napról.

A Gólyahír Programok szülésfelkészítő szerves része a szülésre való felkészítés mellett a szülőségre való felkészülés támogatása is.

Most szeretném Nektek összefoglalni, egy kis segítséget nyújtani a fürdetéshez.

Sokszor merül fel a kérdés, vajon szükséges a babánkat minden nap fürdetni? A kérdés jogos, hiszen egy újszülött nem lesz koszos.

Ám mégis minden foglalkozáson azt javaslom, a fürdetés legyen mindennapos, legyen a fürdetés a meghittség, a nyugalom, azt átmenet az  éjszakába. Segítsünk a babánknak abban, hogy mielőbb megkülönböztesse a nappalt az éjszakától.

Néhány jó tanács a szertartáshoz.

Eszközök, amikre szükségetek lesz:
– kád
– hősugárzó, téli és átmeneti időszakban
– 1 nagy tetra pelenka
– 1 fürdőlepedő
– makadámdió olaj a fürdés előtt a hajlatok átkenéséhez, hozzá vatta pamacs
– babakozmetikumok

A sikeres, élménydús fürdetés alapja, hogy ne legyen túl éhes a kisbabád, de ne is legyen tele a pocakja, jó meleg legyen legyen a helységben ahol fürdetitek, legalább 24 fok, hogy ne fázzon a nedves bőre, valamint, hogy biztonságba érezze magát a kezetekbe.

Amennyiben az apa otthon van a fürdetés alatt, legyen ez az “feladata”, hiszen a szoptatással egy kicsit kizárjuk az első időszakban.

Először készítsetek oda mindent, amire szükségetek lesz, majd kezdjétek el levetkőztetni a babátokat. Szeretnek pucéran lenni, szeretgessétek meg őket, simogassátok, érintsétek. Énekeljetek, beszéljetek hozzá,

Majd a hajlatok olajozásával kezdjétek.

Vattapamacsok segítségével olajozzátok be a fülecskék mögötti területet, a nyakát-pár hét és nincsen nyakicája, olyan tokát növeszt-, a hónalj alatt, könyök és csukló hajlatban, a comb-, térd-, boka hajlatban. Az olajozáshoz a makadám dió olajat javaslom, ez nem allergizál egyáltalán. Bővebben itt tudtok olvasni róla: http://shop.golyahirprogramok.hu/termek/makadamdio-olaj/

A fürdetővíz hőmérséklete háromgyermekes anyaként azt mondanám “könyökmeleg”, de tudom, hogy ez nem segítség, így a vízhőmérővel mérve 34-36 °C.

Te is, mint mindannyian biztosan sokat olvasol utána, s foglalkoztat a gondolat, hogy milyen babakozmetikumokat használj. Mind anyaként, mind szülésznőként elhivatott vagyok az aromaterápia iránt, így a fürdetésnél is ezeket alkalmazom. A fürdővízbe tehettek akár Florelle levendula permetet: http://shop.golyahirprogramok.hu/termek/florelle-levendula-permet/ , akár akár citromfűpermetet http://shop.golyahirprogramok.hu/termek/florelle-citromfu-permet/ , de nagyon szeretem a rózsavizet: http://shop.golyahirprogramok.hu/termek/damaszkuszi-rozsa-aromaviz/  és a levendula aromavizet is: http://shop.golyahirprogramok.hu/termek/orvosi-levendula-aromaviz/

Bármelyiket is válasszátok a fürdővízbe egy evőkanálnyit tegyetek bele.

Így biztos lehetsz benne, hogy babádnak a legjobb bőrápolást adod.

Amíg a köldökcsonkja nem szárad le, addig úgy fürdessétek, hogy azt víz ne érje.

A fürdetés után, ha még nem túl türelmetlen, a babamasszázs aranyat ér.

A babamasszázst újszülött kortól alkalmazhatod, számukra nagyon fontos az érintés. Babamasszázshoz a következő olajokat ajánlom:

3 hónapos korig a bébi masszázsolajat: http://shop.golyahirprogramok.hu/termek/bebi-masszazsolaj/

3 hónapos kor után a baba masszázsolajat javaslom: http://shop.golyahirprogramok.hu/termek/baba-masszazsolaj/

Kívánom, hogy legyen sok-sok szeretetteljes pillanatotok.

Szeretettel

 

Tündi Gólyahír

Ez is érdekelhet…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..