Angol Kalauz-Kisgyermekkori angol nyelvi nevelés

Hallottatok már az Angol Kalauzról?

Fürész-Mayernik Melinda az Angol Kalauz megálmodója egy kétgyermekes anyatársunk.

Melindát a franchise rendszer kidolgozása során ismertem meg, aki ugyanolyan elhivatott Anya, üzletasszony, mint amilyen én magam vagyok a hivatásomban.

Többször beszéltünk telefonon, s fantasztikus programot hozott össze nekünk Szülőknek, s akár a pedagógusoknak is.

Pár hete a könyvét is elküldte nekem, hogy Benivel elmélyedjünk a játékos angol tanulásban. Erről hamarosan a tapasztalataimat is megosztom.

Megtaláljátok őt a facebook-on, Pinteresten, saját youtube csatornája is van.

Ha kedvet kaptok, ingyenes szülői anyagot is tudtok letölteni a honlapjáról.

S fogadjátok szeretettel egy cikkjét, amit a szeptemberi ovi-sulikezdés kapcsán az angol nyelvű foglalkozásokról és az Angol Kalauz programról.

Hogyan „tanítsd” hatékonyan angol nyelvre a gyermekedet?

Te is szeretnéd, ha gyermeked könnyen, játszva sajátítaná el az angol nyelvet? Ha nem vennék el a kedvét magolós, számára unalmas módszerekkel? A tanítási módszerek között nagy különbségek lehetnek eredményességben, ezért érdemes körültekintően választani.

Mitől függ, hogy a gyerekek szívesen fogadják-e be az idegen nyelveket vagy egy életre elmegy a kedvük tőle?

Az Angol Kalauz egy új nyelvoktatási program, amely a szülő-gyerek kapcsolaton alapszik. Sok szülő a heti 1-2 óvodai foglalkozástól várja a „csodát”, hogy a gyermeke iskolás korára folyékonyan beszél majd egy idegen nyelvet. Pedig a titok a családi környezetben található.

10 éves kor alatt ugyanis a gyerek máshogy sajátít el egy nyelvet, mint 10 év felett. A prepubertás időszakában tanulási stratégiát vált. (Krashen) Egy 10 év feletti gyermek már a saját anyanyelve alapjaira építkezik, összefüggéseket keres, amikor idegen nyelvvel találkozik. Egy kisebb gyermek még nem tanul, hanem elsajátít, ugyanúgy a környezetében hallva a nyelvet, mint ahogy az anyanyelvét is. Ezért fontos, hogy ne csak heti 1 órában halljon angol nyelvű beszédet maga körül, hanem legyen ez része az otthoni életnek és a közösségben töltött időnek is. Tulajdonképpen a szülő nem tanítja a gyermekét, hanem énekel, mondókázik neki angolul is.

Számára fontos szerepet játszik a nyelv elsajátításában, hogy érzékszervi úton tanul. A ritmus, a mozgás, a dalolás mind-mind segítik, hogy magába szívja a nyelvet.

Az Angol Kalauz program alapítójáról

Fürész-Mayernik Melinda az Angol Kalauz – Kisgyermekkori angol nyelvi nevelési program alapítója, és a program alapját képező Angol kalauz a mondókák világába című könyv szerzője. Két gyermekét neveli magyarul és angolul, angol szakos tanító, közel 10 éve tart kisgyermekek és családjaik számára babaangol és ovis angol foglalkozásokat.

Mit jelent az Angol Kalauz program?

A statisztikák szerint Magyarországon a felnőtt lakosság mindössze 37%-a beszél legalább egy idegen nyelvet. (Eurostat, 2017.) Az emberek, még ha hosszú éveket is töltöttek idegen nyelv tanulásával, félnek megszólalni. A Fürész-Mayernik Melinda által kidolgozott Angol Kalauz program alapját a mondókák és dalok, játékos-mozgásos tevékenységek adják és nagy mértékben alapoz a szülő-gyermek kapcsolatra, az utánzásra, ismétlésre és a relaxációs technikákra. A szülővel együtt töltött minőségi idő, a kötődés és a pozitív visszajelzések illetve a minta, így egy biztonságos környezetben, észrevétlenül, az anyanyelv elsajátításához hasonló módon ismerkedhetnek meg a kicsik az angol nyelvvel. Ezáltal az számukra a kommunikáció eszköze lesz és nem félnek megszólalni, hiszen anyanyelvükhöz hasonlóan használhatják a második nyelvet, ahogyan a kétnyelvű családokban felnövő társaik.

A program alapvető célja, hogy akár 3-4 hónapos kortól megismertesse a babákat az angol nyelv hangzásával, ritmusával. Ezt közös ölbeli játékokkal, simogatókkal, babusgatókkal, csiklandozókkal teszi, amelyeket a foglalkozásokon a szülők megtanulhatnak, s később otthon ők maguk is énekelhetik a kicsiknek. Így a program a népszerű Kerekítő foglalkozások módszertanát ötvözi a kétnyelvű nevelésben bevált stratégiákkal, mindezt úgy, hogy a magyar családokkal megismertesse az angolszász kultúrát, mondóka- illetve dalkincset. A foglalkozások végén a relaxáció és nyugtató zene segíti az ismeretek elmélyítését és a szülő-gyermek kapcsolat alakulását. A foglalkozásokon akár nulla nyelvtudással is részt vehetnek a bátortalanabb szülők, hiszen az angol mondókák és dalok újdonságként hatnak azok számára is, akik jól beszélik a nyelvet. A foglalkozások mellett pedig teljes otthoni játszóházat vezethet a szülő akár minden egyes nap, ha a módszertani, angol anyanyelvi és motivációs segédletet is használja.

Az Angol Kalauz program a kisgyermekek angol nyelvi nevelésére, fejlesztésére helyezi a hangsúlyt, komplex módszerre építve ismerteti meg a kicsiket és a szülőket a nyelvvel.

 

Ők mindannyian az Angol Kalauz program segítségével angoloznak otthon – vidáman, játszva:

youtube.com/watch?v=4bej-w_7bpE

 

Milyen segítséget kapnak a szülők?

 

A program alapját képező Angol kalauz a mondókák világába című könyv a British Council Családi angol programja ajánlásával jelent meg, és az ország több óvó- és tanítóképzőjén is használják a hallgatók. A mondókás gyűjtemény több, mint 300 angol mondókát és gyermekdalt tartalmaz tematikus gyűjtésben babakortól kisiskolás korig az eljátszásukhoz szükséges magyar nyelvű gyakorlati tanácsokkal, angol anyanyelvi hanganyaggal és színezőkkel, aminek segítségével otthon is bátran angolozhat a szülő a gyermekével. Az Angol Kalauz honlapján számos ingyenesen letölthető segédanyagot is találunk, illetve online (otthonról kényelmesen végezhető) babaangol szülői alapozó és haladó tanfolyamok, tematikus csomagok is elérhetők, valamint népszerű angol nyelvű gyerekkönyvek, melyek a sokoldalú angol nyelvi fejlesztést szolgálják, akár saját családra szabott nyelvelsajátítási stratégiával.

A szerző gyerekeknek szánt angolos anyagaival a Dörmögő Dömötör és Tappancs magazinokban is találkozhatunk.

Az Angol Kalauz program alapján vezetett foglalkozásokat országszerte megtalálják az érdeklődő szülők.

 

 

Gyere el Te is egy jó hangulatú, családias babaangol ölbeli-mondókás-dalos mókára, nézd meg, hogy a közeletekben hol van Angol Kalauz program alapján vezetett babaangol foglalkozás! Ha még nincs, akkor keress minket bátran, szívesen szervezünk nálatok is babaangol foglalkozást!

angolkalauz.hu/foglalkozasvezetok

 

 

 

Fürész-Mayernik Melinda

Angol Kalauz program alapítója

www.angolkalauz.hu

www.facebook.com/angolkalauz

+36 30 402 8092

 

Ez is érdekelhet…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..